Ny Vecka.

Ja nu är vi inne i graviditetens sista trimest. Oj oj oj..Tiden bara springer förbi en.
Min förlossningsrädsla har blivit större....Uscha... :(


Vecka 28


Mamma

Trefjärdedelar av din graviditet har passerat. Man kan känna hur livmodern trycker upp mot revbenen så att de nedersta revbenen spänns ut. Det kan bli svårare för dig att ta ett djupt andetag. Du tycker kanske att ditt barn är lite väl stökigt nu.

Om du känner dig trött kan du till viss del ändra på det genom att äta rätt, gå på promenader och vila.

 

En del kvinnor kan nu börja oroa sig för förlossningen och en viss osäkerhet och oro är naturlig och ganska vanlig. Speciellt gäller det förstföderskor och omföderskor som har haft en jobbig tidigare förlossning.
Prata med din barnmorska om det, hon kan hjälpa dig. Några kan vara mer oroliga: Kan det hända barnet något? Gör det mycket ont? Orkar jag med? Tänk om jag tappar fattningen? Du kan då behöva hjälp och det kan vara bra att börja i god tid före förlossningen.

Om det finns tråkiga händelser tidigare i livet som ligger bakom oron kan du få en tid hos kurator eller psykolog. På många kvinnokliniker kan man ta emot kvinnor med oro inför förlossningen för att stödja genom information och samtal med specialutbildad förlossningsbarnmorska och/eller förlossningsläkare.

Även den blivande pappan kan känna oro och han är givetvis välkommen att delta vid alla samtal om du och han så tycker.

Barn


I vecka 28 är medelkroppslängden 38 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1200 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

image266

En del barn lägger sig tillrätta redan nu med huvudet nedåt. Även om det börjar bli trångt kan barnet slå kullerbytta i livmodern.


Håret på huvudet har vuxit och barnet har fått ögonbryn och ögonfransar. Barnet öppnar och sluter ögonen. Forskning har visat att om man lyser med en stark lampa på mammans mage så rör sig barnet mot eller bort från ljuset. De starka kontrasterna mellan ljus och mörker består till efter födelsen, det nyfödda barnet föredrar kontrastrika leksaker i svart och vitt. Precis som ett spädbarn sover det ofödda barnet mycket. Man vet att unga barn har en stor del så kallad djupsömn, liten del drömsömn (REM-sömn, rapid eye movement, snabb ögonrörelse-sömn) samt liten del vakenhet. Dessa proportioner ändrar sig med graviditetslängd, barnets mognad och tillväxt: äldre är vakna längre och sover ytligare. Det finns forskare som tror att barn drömmer redan i livmodern och bearbetar det de varit med om.

Ett barn som lever vid födelsen räknas alltid som ett barn enligt lagen, vilket innebär att det måste registreras. Är det däremot dödfött räknas det som ett barn om graviditeten är fulla 28 veckor gångna. Innan 28 hela veckor räknar man ett dött barn som ett sent missfall.Kommentarer
Postat av: Dragana

Uh, vad läskigt.. :S

Postat av: mulin

Hoppas att din förlossning kommer gå bra!

2008-04-20 @ 20:58:26
URL: http://apoetry.blogg.se
Postat av: http://TUMADRE.blogg.se

Vilken söt blogg! :) Grattis till bebisen i magen. Det var första gången jag kikade in här nu...

2008-04-20 @ 20:59:02
URL: http://TUMADRE.blogg.se
Postat av: Fia

Hej.. fin blogg du har :)
Min mamma är också gravid.. fast de e bara 25 dagar kvar nu.. hon ska göra kejsarsnitt... hur gammal e du? :D e du en ung mamma? :P min mamma e inte spec ung, hon e 38, men hon va ung när hon fick mig, då hon ju va 20 år.. :)jag har en tävling på min blogg.. var gärna med i den :D Trevlig kväll :) ha de

2008-04-20 @ 21:00:51
URL: http://bergden.blogg.se/
Postat av: Fia

Det känns jättebra :D jag har ju flera syskon.. fast blandat på mammas och pappas sida(dom är skilda)
lillasyster rebecca - 14
lillebror alexander - 12
lillasyster frida - 12
lillasyster sally - 10
lillasyster anna - 2
lillebror arvid - minus 25 dagar ;)
hehe..

2008-04-20 @ 22:26:24
URL: http://bergden.blogg.se/
Postat av: http://TUMADRE.blogg.se

Absolut, länkar är alltid uppskattade :)

2008-04-20 @ 22:30:09
URL: http://TUMADRE.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback