Back in Gävle!


Ja då är man hemma i Gävle igen, kom hem igår kväll. Usch vilket väder det var att åka i, snöstorm!
När vi väl hade kommit hem kändes det bara skönt, packade upp alla 300 väskor och bäddade rent i sängen, tog en lång dusch och bara mööös :)
Vi har även min katt Tressi aka fisen med oss ner hit, mamma ska vara i sthlm i 4 veckor och pappa jobbar ju också där på veckorna, så vi är kattvakt. Hon verkar stor trivas, Hon sussade vid våran fotända hela natten lång =)

Idag har jag inte gjort mycket, ska ta och städa bort julen, det känns lite trist för jag tycker ju det är såå mysigt med jul. Men som sagt, allt har sin tid =)
I morgon kl 11:15 ska jag till barnmorskan igen, Vi är väldigt förväntansfulla! =)
Idag gick jag in i vecka 13 så ni ska få lite info =)


Jag måste även ta och ringa till skolan, Börjar ju på måndag men har inte fått hem några papper om hur när o var på måndag :S och det måste jag ju veta =)
Vecka 13


Mamma

Du har gått in i andra trimestern och den varar till och med vecka 28. Nu gäller det tillväxt både för barnet och din mage (livmodern). Fortfarande är det inte svårt för dig att dölja din graviditet om du så önskar. Vid uppnådda 20 graviditetsveckor - mitt i graviditeten - syns graviditeten tydligt på de allra flesta.

Försök att träna eller motionera regelbundet. Din kondition blir bättre, du blir mindre stressad, får lättare att slappna av och sover bättre.

Det är olika när man kommer på sitt första barnmorskebesök - om du inte redan varit på ett sådant kommer det att ske nu i början på andra trimestern. Ju senare besöket blir desto lättare blir det för barnmorskan att hitta fosterljud. Numer gör man det med en liten apparat som omvandlar hjärtats rörelser till ljud i en liten högtalare som även du och pappan kan höra, Doppler-ultraljud.


Livmodern är drygt knytnävsstor och når en liten bit över blygdbenet. Är du smal kan du kanske känna livmodern nu. Ligg på rygg med en ordentlig kudde under huvudet och slappna av bukmusklerna. För fingrarna fram och tillbaka ovan blygdbenet men tryck inte för hårt - du kan känna livmoderns rundade topp.

Många upplever nu att de går in i en lugnare period. Du har accepterat graviditeten, och perioden med den största missfallsrisken har passerat.


Försök att i möjligaste mån inrätta ditt liv för att minska oro och stress så mycket det går. Fysiskt arbete påverkar inte en normal graviditet negativt men mammas stresshormoner kan påverka barnet. Dock finns det inget som säger att barnet kan bli missbildat eller allvarligt sjukt på grund av mammans oro.
Barn

I vecka 13 är kroppslängden omkring 10 cm (huvud/stjärt).
image133

Första trimestern är slut och alla vävnader och organ är anlagda. Nu i andra trimestern är det tillväxtspurt och mognad av barnets organ och funktioner som gäller. Andra trimestern varar till och med 28:e graviditetsveckan. Tillväxt-
takten är mycket hög men avtar efterhand från vecka 22.

Armarna är långa i förhållande till benen. Fingernaglarna börjar växa. Fostret kan röra på fingrarna, och handen kan slutas vid beröring. Fostret lyfter handen mot ansiktet. Gäspar och sträcker på hela kroppen, kan snurra runt och kan reagera på mammas lägesförändringar.

Pappa

Livet känns lite lättare nu, graviditeten är ett faktum och en ny tid med ett nytt liv har börjat på riktigt. Risken för missfall har minskat.


Njut av er graviditet och gå ut på promenader. Många kvinnor tappar lusten för sex i början av graviditeten, men nu börjar den återvända.


Håret som såg risigt ut för någon vecka sedan börjar återfå sin glans. Överraska din kvinna med att ge ett "hårfrissepaket", men hon får inte färga håret.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback