Vecka 16 :)

Mamma


I vecka 16 är livmodern stor som två knytnävar och når 4-5 cm över blygdbenet. För en barnmorska är den nu lätt att känna, är du smal kan du nu också själv känna toppen på den. Kläderna börjar spänna men med enkla knep kan du fortsätta att använda dina kläder under en tid. Sy till exempel i knappar med elastisk tråd, det ger extrautrymme för en tid.


Mammakläder

Det har nog aldrig funnits en bättre tid att vara gravid i än nu, det finns massor av läckra mammakläder. Tänk efter noga vid nyinköpen! Du ska kunna använda de nyinköpta kläderna efter förlossningen, då din kropp gradvis återgår till din normala storlek. Allra viktigast är att köpa en behå som ger stöd och har breda justerbara axelband, ett brett resårband under kuporna, justerbara knäppe och gärna gjord i bomull. Se till att du får rätt storlek.

Barn

I vecka 16 är barnet stort som ett päron, kroppslängden är omkring 14 cm (huvud/stjärt).

image152
Ögonen har vandrat fram till ansiktets framsida men sitter fortfarande ganska långt ifrån varandra. Ögonlocken har mötts och helt vuxit samman och ögonen öppnas inte igen förrän i vecka 27. Barnmorskan kan höra barnets hjärtljud med hjälp av en doppler, ett slags ljudförstärkare.

Pappa

Du får med stor sannolikhet höra "jag har inget att ta på mig". Kläderna börjar bli för trånga. Överraska den blivande mamman med att köpa något snyggt mammaplagg, det finns speciella butiker för mammakläder.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback